صبح چهارشنبه خبری مبنیبر احضار محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات دولت دوازدهم در برخی از رسانههای دولتی منتشر شده است. رسانههای مذکور در توضیح خبر خود برای احضار آذری جهرمی به دادسرا، دلیل آن را استنکاف از اجرای دستور فیلترینگ اینستاگرام اعلام کردند! اعلام جرم دادستان کل علیه محمدجواد آذری جهرمی به اتهام خودداری از اجرای برخی دستورها از جمله فیلتر کردن اینستاگرام از امروز صبح در شبکههای اجتماعی دست به دست میشد. هر چند برخی کاربران معتقد بودند اصلاً ماجرای فیلترینگ اینستاگرام در میان نبوده است.
با انتشار خبر حرف و حدیثها و شایعات مثل مور و ملخ در شبکههای اجتماعی پیچید! اما عمده شایعات سر دو محور اصلی بود. برخی احضار وزیر جوان کابینه روحانی را کلید خوردن احضارها و بازجوییها و به نوعی آغاز برخوردها با دولت روحانی دانستهاند! خصوصاً که اخیراً شاهد برخی از بازداشتها در سطح مسئولان میانی بودهایم.
برخی هم این احضار را به اینستاگرام و ایستادگی وزیر در مقابل فیلتر آن دانستهاند! اما قبل از توضیحات دادستانی هم معلوم بود که هیچ کدام از محورها و بالاخص مورد دوم نمیتواند درست باشد از آن رو که اساساً فیلترینگ در حوزه اختیارات وزیر ارتباطات نیست و در قضیه فیلتر تلگرام هم این رویکرد با دستور مقام قضایی صورت گرفت.
حتی در نا آرامیهای آبان ماه هم باز شاهد بودیم که قطعی سراسری اینترنت با مصوبه شورایعالی امنیت ملی صورت گرفت. خود جهرمی هم بارها اشاره کرده که فیلترینگ و رفع فیلتر در حوزه اختیارات وزیر نیست و اقلا باید در نهادی مثل شورای عالی امنیت ملی صورت گیرد.
قطعاً دستگاه محترم قضایی به این موضوع بهتر از ما اشراف دارد و لذا این گمانه نمیتوانست درست باشد. توضیحات دادستانی هم در ادامه نشان داد که آن چه در خطوط بالا به رشته تحریر در آمد، درست بوده است.
توضیحات دادستانی نشان میدهد که پرونده قضایی آذری جهرمی با شکایت تعداد زیادی از اشخاص حقیقی و حقوقی تشکیل شده است و طی دو سال گذشته و در دور جدید دادستانی تهران، هیچ حکم قضایی مبنی بر فیلترینگ یا مسدود سازی شبکه اجتماعیای صادر نشده است! این پرونده بر اساس گزارشات متعدد واصله به دستگاه قضایی که از جمله آن میتوان به دریافت هزینه اضافی اینترنت از مردم و البته عدم انجام وظایف قانونی در قبال جرائم سازمان یافتهای مانند سایتهای شرطبندی و قمار بوده که اخیراً سر و صدای زیادی به پا کرد. هر چند اتفاقاتی ازایندست میتواند برای وزیر جوان حکم برگ برنده را داشته باشد از آن رو که از مهرههای بالقوه برای حضور در عرصه انتخابات ریاستجمهوری است.
اما نکته مهم دراینرابطه گسترش خریدوفروشها در بستر شبکه اجتماعی اینستاگرام است. هستند تعداد کثیری از زنان بد سرپرست و بیسرپرستی که از این طریق امرار معاش میکنند و خیل عظیمی از کار و کاسبیها در فضای رکود کرونایی صرفاً در اینستاگرام امکان فعالیت دارند. بله قطعاً هر پدیده مدرنی آسیبهای خاص خود را به همراه دارد، اما پاککردن صورتمسئله هم نمیتواند چاره کار باشد و نهادهای ذیصلاح در این رابطه باید طرحی دگر اندازند و یا اقلا برای فیلترکردن آن بازه زمانی اعلام کنند تا یکشبه کار و کاسبی مردم تعطیل نشود و نانشان آجر نشود.
طبیعی است که در کشور ما دم دستیترین نحوه برخورد با چالشها، قهری است اما کاش با موضوعات فرهنگی، فرهنگی برخورد کنیم و قطعاً در عصر رسانه و در سطح افکارعمومی فوراً جایگزینی برای آن پیدا خواهد شد و لذا بهتر است بهجای از ریشه زدن در راستای کانالیزه کردن آن تصمیماتی اتخاذ شود.