اخیرا و در یکی از آخرین تصمیم گیری های فوتبالی و بعد از اعلام آماگی ایران برای میزبانی جام ملت های آسیا، اسم ورزشگاه های تبریز نیز به عنوان محل برگزاری مسابقات به کنفدراسیون فوتبال آسیا مطرح شد. از سویی چالش های به وجود آمده در حوزه هیات ورزشی هم مزید بر علت شد تا پای صحبت های مدیر کل ورزش و جوانان استان آذربایجان شرقی بنشینیم. در ادامه گفتگوی اختصاصی ما با دکتر بهتاج از نظرتان می گذرد:
امین: اخیراً شاهد بودیم که ورزشگاه های تبریز از طرف فدراسیون فوتبال به عنوان استادیوم های میزبان در مسابقات جام ملت های آسیا مطرح شد. به عنوان متولی ورزش استان بفرمایید که در مجموعه کلانشهر تبریز و البته ورزشگاه های یادگار امام و باغشمال پتانسیل میزبانی مسابقاتی در این سطح وجود دارد؟
بهتاج: تبریز از جمله شهرهایی است که از تیم های متعدد مناطق مختلف برای بازی در این جا حضور می یابند. بر همین اساس می توان به ظرفیت های تبریز از جمله استادیوم های یادگار امام، باغشمال، شهید سردار سلیمانی(بنیان دیزل سابق) و هم چنین ظرفیتهای بخش خصوصی از قبیل مجموعه تراکتورسازی اشاره کرد.
ما هم از طرف اداره کل ورزش و جوانان و هم از طرف هیئت فوتبال و شهرداری تبریز تمام این ظرفیتها را به کنفدراسیون فوتبال آسیا معرفی و اعلام آمادگی کردهایم و تمام مواردی را که از طرف ما ارسال شده بود، تایید شده است و انشاالله به همین زودی نمایندگان کنفدراسیون برای بازدید از ظرفیت های ورزشی کشور که تبریز هم جزو آنها محسوب می شود، به ایران می آیند.
اما باید یادمان باشد که ما ملزم به رعایت یک سری استانداردهای بین المللی هستیم. به طور مثال ما سالن پورشریفی و سالن شهید اقدمی را داشتیم که استاندارد مسابقات آسیا را نداشتند بنابراین با اعمال تغییراتی از جمله کفپوش کردن سالن، اصلاح نور سالن و… اکنون این سالنها آماده میزبانی مسابقات جهانی هستند و در حال حاضر هم برای برگزاری مسابقات والیبال نوجوانان و جوانان جهان که در مورد مردادماه برگزار خواهد شد، اعلام آمادگی کرده ایم.
در این راستا باید حتماً در استادیوم یادگار امام و باغشمال و ظرفیت های دیگری که در بخش خصوصی داریم تغییراتی انجام دهیم و این تغییرات باید بر اساس چک لیست های استاندارد کنفدراسیون فوتبال آسیا باشد تا بعد از بازدید، هماهنگیهای لازم انجام گیرد. در حال حاضر ما ۱۲۰ مورد را از روی چک لیست اجرا کردهایم که از آن جمله می توان به بحث vip در استادیوم ها که حساسیت خاصی روی آن است، اشاره کرد.
امین: مجموعه تحت مدیریت شما بعد از تبدیل شدن از سازمان به وزارتخانه به عنوان وزارت ورزش و جوانان مطرح است و طبیعتاً امورات جوانان نیز به این وزارتخانه محوّل شده، در حوزه جوانان از زمان مدیریت جنابعالی چه اقداماتی به خصوصی در حوزه ازدواج جوانان انجام شده است؟
بهتاج: در استان ما معاونت فرهنگی در خصوص ازدواج فعالیت می کند و ما از عملکرد این معاونت رضایت داریم به طوری که در سال های ۹۷ و ۹۸ رتبه اول کشوری را در این حوزه به دست آوردهایم. از لحاظ اجرای برنامه های کمی و کیفی اقدامات خوبی در این زمینه صورت گرفته است. در حال حاضر بحث مشاوره و رفع مشکلات ازدواج در این اداره کل انجام میشود و ما در ۲۱ شهرستان این کار را انجام دهیم. مراکز مشاوره ما قبلا شامل ۸ مرکز مشاوره بود اما الان بالای ۶۴ مرکز مشاوره در استان داریم و به عباریتی فعالیت های خود را توسعه داده ایم. در کل حوزه جوانان اداره کل ورزش و جوانان آذربایجان شرقی فعالیت های خلاقانه زیادی انجام داده است. به طوریکه به اذعان معاونت جوانان وزارت ورزش و جوانان استان ما الگوی سایر استان ها است. مثلاً در رابطه با بحث همکاری با نیروهای مسلح یا در رابطه با آموزش سربازان، اولین بار آذربایجان شرقی این کار را انجام داد و بعدا این طرح در کل کشور اجرا شد و به نظر من این بسیار مهم است.
در رابطه با بحث کرونا که مسئله روز کشور است ما از اولین روزها از طریق سمن ها وارد میدان شدیم و تا الان نیز سمن ها در رابطه با کمک مومنانه و هم در رابطه با بحث میدانی و عملیاتی و ارتباط با ارگان های مربوطه به خصوص علوم پزشکی تبریز در رابطه با بحث آموزش و ضدعفونی اماکن عمومی همکاری دارند.
ما اکنون در سطح ملی میزبان مسابقات قرآنی هم بین جوانان و هم کارمندان وزارت ورزش و جوانان هستیم و در رابطه با بحث پژوهش هم می توان گفت که ما در سال ۹۸ رتبه اول را در حوزه پژوهش بین استان ها به دست آوردیم.
در خصوص توسعه سمن ها نیز باید بگویم در حال حاضر نزدیک ۲۶۰ سمن در استان داریم و در تلاش برای جذب سرمایه گذار در راستای توسعه سمن ها هستیم.
امین: دلیل این همه تغییر در روسای هیات های ورزشی چیست؟ طبق آخرین اطلاعات هیات ورزشی داریم که در عرض ۳ سال ۵ بار رئیس عوض کرده است یا در مقابل ریاست برخی هیئت ها گویا به نوعی ابدی است! به عنوان مثال آقای ششگلانی در هیات فوتبال ریاستی مادام العمر دارد؟!
بهتاج: همانطور که مثال زدید آقای ششگلانی قبل از دوره ریاست من انتخاب شده است و شاید حدود ۲۷ یا ۲۸ سال است که در این سمت حضور دارد و تا سال ۱۴۰۰ نیز خواهد بود. دولت طی چند سال گذشته قانون منع بکارگیری بازنشستگان ابلاغ کرد تا یک تعداد از افراد به دلیل عبور از شرط سنی مجاز، نتوانند در ریاست هیات های ورزشی شرکت کنند اما در نهایت انتخاب از طریق اعضای مجمع صورت میگیرد و ما به عنوان یک فرد و یک رای دهنده هستیم.
امین: چرا قانون بازنشستگی مشمول آقای ششگلانی و آقای صادقی نشد؟
بهتاج: قانون بازنشستگی از سال ۹۷ آمده است و طبق آن بازنشستگان نمی توانند برای ریاست در انتخابات شرکت کنند ولی افرادی که قبل از این تاریخ سمت ریاست داشتند، تا اتمام دوره می توانند حضور داشته باشند اما بعد از اتمام دوره، امکان شرکت مجدد در انتخابات را ندارند. و این قانون مشمول از تمام ۵۱ هیئت ورزشی می شود. اما در مورد بحثی که فرمودید در عرض ۳ سال ۵ رئیس هیات ورزشی مان عوض شده است من حضور ذهن دارم و ای کاش مصداق داشتید تا من توضیح میدادم.
امین: یک تعداد از روسای هیات های ورزشی در استان ما سیاسی هستند! یا تخصص مربوطه را ندارند! به طور مثال، رئیس هیئت ورزشهای رزمی، آقای رحیمی به عنوان یک پزشک چه تخصصی دارد که در این سمت مشغول فعالیت است؟
بهتاج: آقای رحیمی خودش رزمی کار بود و قبل از شروع به کار من نیز یک دوره رئیس هیات بود، اما هنگام ثبت نام فرد دیگری برای این سمت کاندیدا نشد و او تنها شرکت کننده برای ریاست هیات ورزشهای رزمی بود و طبق قانون حتی اگر یک نفر شرکت کننده وجود داشته باشد، باید رای گیری انجام گیرد. یا آقای حسن زاده، رئیس هیات اسکواش تنها کاندیدای ریاست هیات اسکواش بود.
نمی دانم چرا شما کلمه سیاسی را استفاده می کنید! این مسئله برای من خندهدار است که چرا به همه عنوان سیاسی بودن می دهید. هر کس که یک نماینده مجلس را تبلیغ کرده است را سیاسی میخوانیم و چنین چیزی وجود ندارد. اگر راحت صحبت کنم آن موقع باید به طور مثال به دلال فوتبال، فوتبالیست بگوییم در حالی که اینطور نیست. آقای حسنزاده یک شهروند تبریزی است که مسئولیت اجرایی دارد و از طریق این موقعیت و مسئولیت اجرایی خود برای کمک به هیات استفاده کرده است. قرار نیست آقای حسنزاده راکت به دست گرفته و آموزش دهد بلکه در بحث تدارکات، جذب سرمایهگذار و توسعه این رشته فعالیت می کند.
در حال حاضر ما برای ریاست چندین هیات ورزشی در روزنامه ها اطلاعیه داده ایم، اما هیچ کس برای ثبت نام نمی آید. اگر جنابعالی برای ثبتنام بیایید و تمام شرایط را دارا باشید و صلاحیت شما از طریق مراجع تایید شده باشد، ما نمی توانیم مانع از ثبت نام شما در انتخابات شویم اما در مقابل هم نمی توانیم شخصا رفته و در تک تک خانه ها را بزنیم و با خواهش و تمنا و التماس از افراد بخواهیم تا برای ریاست هیات کاندیدا شوند. هرکس آمده است با رای به نظر خودش آمده است. برخی افراد بی تجربه احساس می کنند که با عنوان کردن این حرف ها می توانند خودشان را مطرح کنند.
امین: گفتید انتخاب روسای هیات ها به وسیله مجمع صورت می گیرد. مواردی پیش آمده است که جنابعالی رئیس هیات را شخصاً عزل کنید؟
بهتاج: خیر، من قانونا این امکان را ندارم و اصلاً در حیطه اختیارات من نیست. ما دو نوع عزل داریم؛ یکی از طریق اعضای مجمع صورت میگیرد که با برگزاری جلسه ای که طی آن دو نفر به نمایندگی از افراد موافق و ۲ نفر به نمایندگی از افراد مخالف صحبت میکنند و سپس رئیس هیات از خودش دفاع می کند و در نهایت مجمع رای میدهد که موافق ادامه روند ریاست هیات است یا نه! مورد بعدی این است که رئیس مجمع و به عبارتی فردی که حکم ریاست را داده است، امکان لغو حکم و عزل رئیس هیات را دارد که این کار تنها از طریق رئیس فدراسیون امکانپذیر است و از نظر قانونی ما این اختیار را نداریم و اینکه گفته میشود بنده مستقیماً چنین کاری انجام دادهام تهمت و بهتان است.
امین: نظر شما در مورد هیات کشتی و موضع گیری غیرمستقیم آقای پرویز هادی زاده در رابطه با شما و گلایه هایی که وجود دارد، چیست؟
بهتاج: بله، آقای هادی زاده گلایههایی داشت و وظیفه ما نیز شنیدن این گلایه ها است ولی از آن روز تا همین لحظه آقای هادی زاده چندین بار اینجا تشریف آورده و جلسات متعددی برگزار شد و مورد خاصی نبود. شاید آقای هادی زاده احساس میکند که به جای مدال آوری بهتر است رئیس هیات شود! گلایه مندی من از آقای هادی این است که هنگام ثبت نام برای ریاست هیات، بدون هماهنگی با ما این کار را کردند! ما دلمان می خواهد فعلاً او مدال المپیک روی سینه داشته باشد نه اینکه به عنوان رئیس هیات کشتی فعالیت کند. به نظر من آقای هادی زاده در این مورد عجله کرده بود و انتظار شخصی ما از او به عنوان یک قهرمان استانی و کشوری این بود که فعلا صحنه کشتی را ترک نکند.
امین: دستاوردهای سفر آقای دبیر به استان ما چه بود؟
بهتاج: طی جلسات مختلف با حضور آقای دبیر و دیدارهایی که با استاندار، شهردار، رئیس شورای شهر و مدیر کل آموزش و پرورش استان داشت به این نتیجه رسیدیم که یک سالن تخصصی کشتی در استان داشته باشیم و آقای دبیر قول تاسیس این سالن را داد و اقدامات اولیه این کار صورت گرفته است.
امین: در رابطه با فعالیت سمنها چالشهای زیادی داریم، از جمله نحوه هزینه کرد بودجه های اختصاصی از سوی وزارت به هیات های ورزشی و سمن ها است. آیا تخصیص اعتبارات به صلاحدید شخصی است یا ضابطه خاصی در این رابطه وجود دارد؟
بهتاج: تخصیص بودجه ها به نسبت فعالیت هات ها و سمن ها صورت می گیرد. در سال ۹۷ درهیات کشتی استان ۴۸ اعزام داشتیم و در هیات اسکواش دو اعزام. بنابراین این دو هیات نمیتوانند از نظر هزینهکرد، برابر باشند. این مبالغ بسته به فعالیت هیات ها در رشته های مختلف و تقاضاهای رئیس هیات با توجه به برگزاری برنامههای مختلف آموزشی، مسابقات و میزبانی مسابقات مد نظر قرار می گیرد و خدا را شاکریم که تا امروز گمان نمی کنم رئیس هیاتی بودجه خاصی را لازم داشته باشد و ما اعلام کنیم که امکان تامین هزینه شما را نداریم، شاید رئیس هیات امروز مبلغی را از جیب خودش تقبل کند ولی بعد از طی دو هفته تا یک ماه مبلغ به وی داده می شود.
در رابطه با سمن ها نیز همین مورد اجرا میشود. مثلا اگر برنامه ای در زمینه ازدواج داشته باشیم طبیعتا با سمن هایی که در این حوزه فعالیت می کنند، قرارداد رسمی بسته میشود و نسبت به برنامه اینکه برنامه شهری، استانی یا ملی است، بودجه در اختیار آنها قرار می گیرد. در کل ابلاغیه ها از طرف وزارت به ما صادر میشود و ما ابلاغیه استانی در این زمینه نداریم. به طور مثال مسابقات سراسری قرآن در تبریز برگزار میشود و آنهایی که در حوزه فعالیتهای قرآنی فعالیت دارند می توانند با پای کار بیایند و با آنها قرارداد بسته می شود.
امین: دنیا اکنون به سمت تخصصی شدن حرکت میکند! یکی از بزرگترین مشکلات ما این است که روسای هیات های ورزشی چندان تخصصی ندارند. مثلا آقای میرمحمدی در هیئت بویینگ!؟
بهتاج: در خصوص مثالی که زدید، آقای پورمحمدی یک بیلیارد بازحرفهای است اما اگر منظور شما بحث قهرمانی باشد، بحثش جداست. خود شما چند نفر از روسای فدراسیون را می شناسید که رشته تخصصی شان بوده باشد؟! یکی از بهترین فدراسیون های ما فدراسیون والیبال است، رئیس این هیئت کجا والیبال بازی کرده بود؟ به طور خلاصه عرض می کنم ما الان در رشته های کاراته، ورزش های رزمی، تنیس روی میز، کبدی، ناشنوایان و گلف انتخابات پیش رو داریم و آگهی انتخابات را در روزنامه ها داده ایم. اما در همین هیات گلف، هیچ گلف بازی برای ثبت نام به ما مراجعه نکرده است. آقای تقی پور عضو شورای شهر، رئیس هیات گلف بود. به نظر شما چه کار می توان کرد آیا باید تک به تک به در خانه ها برویم و از آنها بخواهیم تا در انتخابات شرکت کنند؟! خیلی ها به خاطر مسئولیت هایی که ریاست هیات دارد پا پیش نمی گذارند. ما بارها از خانم فریمان قهرمان عزیز و پرچمدار مسابقات المپیک آتلانتا در رشته تیراندازی خواسته ایم تا برای ریاست هیات اقدام کنند اما در جواب گفته است من آنقدر مشکلات و درگیری در زندگی دارم که نمی توانم این مسئولیت را قبول کنم. اگر همین لحظه خانم فریمان بیاید و درخواست ریاست فدراسیون تیراندازی را بکند آیا گزینه بهتر و مناسب تری از وی وجود دارد! وظیفه ما دادن اطلاعیه در روزنامه های رسمی و کثیرالانتشار است.
امین: به عنوان مدیرکل ورزش و جوانان استان از وضعیت تیم تراکتور راضی هستید؟
بهتاج: ببینید باشگاه خوبی مثل سپاهان که یکی از بهترین تیمهای ما از لحاظ مهره ها است، در برابر ماشین سازی ۳- ۳ می شود. نتایج بالا و پایین دارد. من از نزدیک در جریان وضعیت اداری تیم هستم و امید من این است که اگر آقای شجاعی یا فرد دیگری که از وی بهتر باشد ،سرمربی تیم شود، روند تیم بهتر شود و ما زمانی راضی تر می شویم که تراکتور همیشه در صدر جدول باشد. ما امید داریم که به این سمت حرکت کند و این را می توانم بگویم که هم آقای زنوزی، هم مدیرعامل و هم سرپرست تیم همه بر این باور هستند. و ما صد درصد همکاری و هماهنگی با این مجموعه داریم هم از نظر عاطفی و هم از نظر کاری.
امین: تغییرات مدیریتی پشت سر هم به تیم ضربه نمی زند؟
بهتاج: در حالت کلی می توانم بگویم که هرچقدر ثبات مدیریتی باشد نه تنها در تراکتور یا یک باشگاه ورزشی و حتی در یک کارخانه یا هرجای دیگر، شرایط بهتر میشود. این یک اصل مدیریتی است.
امین: اگر صحبت پایانی دارید، بفرمایید؟
بهتاج: ورزش از پدیدههایی است که با رسانه توامان حرکت میکند، اگر رسانه نباشد، جایگاه ورزشکار و ورزش هم بسیار پایین می آید. ما در اولین فرصت برای توضیح در مواردی که مبهم هستند از جمله قضایای مربوط به اخراج روسای هیئت ها با رسانه ها نشست خبری برگزار می کنیم تا علاوه بر اطلاع رسانی، در اذهان عمومی شفاف سازی هم شود.